Facebook
Home Colectii News Cadou Contact Comanda
Home --> Articole --> Cercetarile arata - Jena alaptatului in public este un mare risc

Cercetarile arata: Jena alaptatului in public este un mare risc

Laptele matern este sursa perfecta de substante nutritive necesara cresterii si dezvoltarii bebelusului tau, fiind cu fidelitate configurat si adaptat nevoilor sale. Cu cat este alaptat pe o perioada mai indelungata, cu atat copilul beneficiaza de intregul sau potential hranitor.

In tarile in care alaptatul este valorizat si sustinut de intreaga societate, intreruperea timpurie a alaptatului este identificata de Ministerul Sanatatii ca fiind o problema. Statistic vorbind riscul ca alaptatul sa fie intrerupt inainte de trecerea a opt saptamani postpartum este cel mai mare. A explora aspectele pozitive si cele negative (daca exista) ale alaptatului din perspectiva mamelor este primul pas spre identificarea autentica si completa factorilor concreti care concura la aceasta realitate.

Specialistii preocupati de sustinerea alaptatului au intreprins numeroase procese elaborate de cercetare, in urma carora au ajuns la urmatoarele concluzii:

  • Factorii comuni care contribuie la incetarea alaptatului inainte de opt saptamani postpartum sunt: cantitatea insuficienta de lapte, probleme ale lactatiei (angorjarea sanilor, mastita etc.), motive personale, reintoarcerea la serviciu, necesitatea administrarii unui tratament medicamentos (la mama/ copil). (Lewallen et al., 2006). In plus, durerea de la nivelul sanilor si jena resimtita in situatiile de alaptat in public au fost identificate tot ca motive de intrerupere a alaptarii inainte chiar de sase saptamani postpartum (Wambach & Cohen, 2009).
  • Un studiu realizat pe baza opiniei publice efectuat in 2001 a evidentiat ca doar 43% din populatia adulta a U.S.A considera ca femeile ar trebui sa alapteze in spatiile publice (LI R, Hsia J, Fridinger F, Hussain A, Benton-Davis S, Grummer – Strawn L., Public beliefs about breastfeeding promotion. Pediatrics. 2005). Managerii de restaurante si malluri au declarat ca fie vor descuraja alaptatul prin toate facilitatile pe care le pun la dispozitie, fie vor recomanda mamelor sa alapteze in zonele mai retrase. In anumite spatii publice, in timp ce alaptau, mamelor li se cerea sa inceteze sau sa plece. Astfel de situatii le fac pe femei sa se simta jenate si stigmatizate, iar aceste trairi sunt atat de puternice cand transforma alaptatul in public intr-o piedica serioasa.
  • Unele mame ajung sa se autoexcluda din viata sociala, izolandu-se in casele lor, pentru ca ceilalti ezita si evita sa ramana in aceeasi incapere cu ele in timp ce alapteaza (McFadden A, Toole G., Exploring women’s views of breastfeeding: a focus group study within an area with high levels of social-economic deprivation. Matern Child Nurs. 2005).
  • Pentru multe femei, sentimentul de jena trait le determina sa isi restrictioneze sau sa renunte la anumite activitati, fiind citat ca motiv de alegere a formulei de lapte praf si renuntare la alaptat (Mitra AK, Khoury AJ, Hinton AW, Carothers C, Predictors of breastfeeding intention among low-income women. Matern Child Health J., 2004
  • Astfel, societatea - prin personalul medical, educatori prenatali, familie, prieteni, media, persoane publice, furnizorii de servicii si produse de puericultura, are un rol extrem de important in prevenirea incetarii timpurii, in initierea si sustinerea alaptatului.