Facebook
Home Colectii News Cadou Contact Comanda
Home --> Articole --> Cercetarile arata - Laptele curge pe note muzicale si imagini frumoase

Laptele curge pe note muzicale si imagini frumoase

Muzica exista dintotdeauna. La fel si alaptatul. Si nu tin musai de aparitia umanitatii. Briza si valurile marii, fuga nebuna a vantului printre crengile copacilor, ciripitul pasarilor, cantecul greierilor sau bazaitul mustelor, mugetul animalelor sau tropaitul turmelor de vite – iata primele game muzicale. Nu gasim oare aproape peste tot CD-uri cu muzica din natura?

La fel sta treaba si cu alaptatul. Prima data si prima data au alaptat alte mamifere decat femeia si indiferent de peisaj, mamiferele au alaptat si alapteaza in continuare pe muzica.

Si cum de fiecare data cand specialistii cerceteaza ceva incep cu animalele, pentru ca abia mai apoi sa ajunga la studiile efectuate pe esantioane de subiecti umani nu altele decat grupuri de persoane care indeplinesc anumite criterii, iata ca nici aici procedurile de lucru nu se dezmint.

Nu vom face aici istoricul relatiei dintre muzica si alaptat, ci ne vom opri asupra unor realitati autentice, extrem de vibrante, surprinse in cateva cercetari recente.

Douglas Keith impreuna cu colegii sai, Barbara S. Weaver, Robert L. Vogel au efectuat un studiu pe 162 de mame cu copii nou-nascuti prematuri sau cu stare critica de sanatate si care se aflau in sectia de terapie intensiva – neontaologie. In grup nu au fost incluse mame fumatoare, cu operatii la sani sau care necesitau medicamentatie care le-ar fi putut altera lactatia.

Motivele pentru care cantitatea de lapte produsa de mame cu copii nascuti prematur este mai mica, sunt complexe. Cel mai evident motiv insa, este cel legat de separarea bebelusului de mama, cunoscandu-se ca atunci cand acestia sunt separati, copilul nu poate stimula sanii mamei pentru productia lactatiei. Un alt factor il reprezinta starea de sanatate emotionala a mamei, stresul si oboseala mamelor inhiband lactatia.

Pornind de la doua aspecte fundamentate deja medical, cum ca stresul determina reducerea oxitocinei, care inhiba lactatia, si ca terapia prin muzica sau pur si simplu ascultarea de muzica diminueaza stresul, cercetatorii si-au propus sa studieze daca a asculta muzica poate influenta cantitatea de lapte produsa de mamele care folosesc pompa de san si calitatea laptelui matern (ca si compozitie, continut).

Cele 162 de mame au fost impartite in patru grupe, fiecare dintre ele beneficiind de consiliere in alaptare, educatie, servicii medicale, suport in initierea si mentinerea lactatiei. Fiecare participanta a primit o pompa dubla electrica si era incurajata sa se pompeze 10 minute de 8 ori pe zi, timp de 14 zile.

Grup de control (A)

A primit programul de suport
standard (prezentat mai sus)

Grup B

A primit programul de suport
standard (prezentat mai sus) + MP3 (cu o inregistrare de 12 minute – protocol de relaxare musculara progresiva si protocol imagerie ghidata*)

Grup C

A primit programul de suport standard (prezentat mai sus) + MP3 (cu o inregistrare de 12 minute – protocol de relaxare musculara progresiva si protocol imagerie ghidata*) + Acompaniament cantece de leagan la chitara + Vizionarea unei serii de poze cu copilul mamei respective

Grup D

A primit programul de suport standard (prezentat mai sus) + MP3 (cu o inregistrare de 12 minute – protocol de relaxare musculara progresiva si protocol imagerie ghidata*) + Acompaniament cantece de leagan la chitara

*Protocolul de imagerie ghidata cuprindea descrierea unor imagini de relaxare si a unor mesaje de suport pentru alaptare. Fiecare mama trebuia sa asculte la casti materialul de pe MP3 in timpul folosirii pompei de muls.

Mamele au primit tot instrumentarul de care aveau nevoie pentru a se pompa astfel incat cantitatile de lapte sa poata fi masurate cu usurinta si ulterior, raportate la tabele cu masuratori, recorduri de productie lactata furnizate de specialistii in lactatie. Din punct de vedere calitativ, o mostra din fiecare proba de lapte era trecuta printr-un proces bine structurat, pentru a se evidentia continutul caloric si de lipide din lapte.

Rezultatele au fost prezentate intr-o forma grafica, dupa cum urmeaza:

Diagrame

Concluzii:

S-a observat ca in fiecare interventie in plus folosita in acest studiu, dincolo de programul standard de suport, a imbunatatit cantitatea de lapte. In grupul in care s-au folosit protocolul de suport standard, interventiile bazate pe ascultare de muzica si privirea pozelor bebelusilor, s-au inregistrat cele mai mari cantitati si cel mai consistent continut in grasimi in laptele matern.

Cercetatorii puncteaza ca impactul muzicii asupra alaptatului poate fi si mai semnificativ daca mamele isi aleg singure muzica preferata, tinand cont ca a asculta de 8 ori pe zi acelasi cantec de leagan la chitara poate deveni plictisitor.

Intrucat studiul nu a urmarit evidentierea efectelor unui anumit tip de muzica asupra alaptatului, consideram ca acelea dintre voi care vor sa puna in practica aceasta idee pot folosi orice muzica ce le relaxeaza.

Cea mai potrivita muzica pentru alaptat este insa, cea cu o armonie simpla, ritm usor (60 - 80 batai/ minut), in genul soft piano sau new age, ritm care determina ca respiratia mamei si a bebelusului sa se linisteasca, cei doi sa se relaxeze, sa se simta confortabil. Muzica stimuleaza eliberarea endorfinelor la nivelul creierului, reduce nivelul hormonilor de stres ACTH si relaxeaza tonusul muscular, toate fiind importante in alaptat. Muzica faciliteaza conectarea mamei si bebelusului.

Iata si cateva selectii muzicale recomandate pentru alaptat de specialistii de la Tokai University Graduate School si Hiratsuka – Kyosai Hospital, Japonia: Jules Massenet - Meditation Thais, G.F. Handel – Solomon (The Arrival of the Queen of Saba), Vivaldi – Winter (The four seasons), Felix Mendelssohn – Song without words (Spring Song), Mozart – Serenade in Sol Major – Eine Kleine Nechtmusik, Fritz Kreisler – Libesfreud.


Procelli a analizat efectul muzicoterapiei si a tehnicilor de relaxare la femeile pentru prima data mame care alaptau si a observat interventiile muzicoterapie reduc semnificativ stresul la mamele care au experimentat muzicoterapia inainte de alaptat. (Procelli DE. The Effects of Music Therapy and Relaxation Prior to Breastfeeding on the Anxiety of New Mothers and the Behavior State of Their Infants During Feeding, Florida State University; 2005)